Home > Ευαγγελος Βενιζέλος > ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ

November 8, 2009 Leave a comment Go to comments

Εικόνες δημοσιογραφικού ευτελισμού με τον κ.Ευάγγελο Βενιζέλο στην εφημερίδα Βέτο, της Κυριακής 8ης Νοεμβρίου 2009. Λίγες ωρες μετά την ξεκάθαρη θέση αξιοπρέπειας που προκύπτει με μια δεύτερη ανάγνωση των απαντήσεων του ΥΕΘΑ στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις που παραθέτουμε στην συνέχεια, και την γενικότερη θετική απόδοσή του στο δύσκολο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε χαλεπούς καιρούς και με φοβερές αμεσες ανάγκες οργανωτικής, τεχνολογικής και εφοδιαστικής ανασυγκρότησης, η εφημερίδα Βέτο της Κυριακής στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει φωτογραφία του ΥΕΘΑ καθώς και συνοδευτικό αρθρο με θέμα “το κόλπο της Ξάνθης” οπου περιγράφεται μια οικογενειακή, κτηματολογικού ενδιαφέροντος, υπόθεση του πατέρα του ΥΕΘΑ απο την εποχή των “κομιτατζήδων”!!! Φαίνεται πως ενοχλεί η απόδοση του κ.Βενιζέλου, και ειδικά το επερχόμενο ΕΜΠΑΕ ισως να μην είναι αρεστό σε παράγοντες εντός αλλά ειδικά εκτός των τειχών.
Οπότε ο ανεμιστήρας άναψε και η λάσπη ήδη εκτοξεύεται…
Ωραία βοήθεια απο τους μηντιοκράτες στον ΥΕΘΑ. Με ρεπορτάζ άσχετο με τα καυτά θέματα του υπουργείου που προίσταται.

Ο ΥΕΘΑ λοιπόν απαντά πριν λίγες μέρες σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις

Δημοσιογράφος: Υπουργέ…

Ευ. Βενιζέλος:
Μάλιστα, όπως διατάξετε.
Όταν ήμουνα στρατιώτης είχα ένα φίλο επίσης Δικηγόρο -ναι, ξέρω- ονόματι Παπαδόπουλος, τον οποίον τον φώναζε ο Διοικητής «Παπαδόπουλος» κι αυτός έλεγε «διατάξτε με κ. Διοικητά, διατάξτε με κι άλλο».
Λοιπόν, θα το κάνουμε σωστά, με τη βοήθειά σας. Να βοηθήσετε κι εσείς τους συνεργάτες μου, για να το κάνουμε σωστά. Άρα, απαντώ έτσι ως προς το θέμα της θητείας. Θυμίστε μου το πρώτο θέμα παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων όπου αναφερθήκατε μεταξύ των άλλων και στην «αξιοπρέπεια».
Ευ. Βενιζέλος: Μα το θεωρώ τόσο αυτονόητο και τόσο θεμελιώδες. Γιατί αγωνιζόμαστε, γιατί κάθε μέρα αναχαιτίζουμε κι αναγνωρίζουμε τα αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και δεν σέβονται τους κανόνες πτήσης στο FIR Αθηνών; Γιατί επενδύουμε; Γιατί έχουμε στρατιωτική θητεία τόσων μηνών; Γιατί διατηρούμε αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις; Γιατί θέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό ως πυρήνας της κυριαρχίας κι ως πυρήνας του πατριωτισμού από τη συλλογική μνήμη, συλλογική συνείδηση, συλλογική αξιοπρέπεια.
Δημοσιογράφος: Απλά σε κανένα κράτος του κόσμου 37 φορές δεν πέταξαν μέσα στο 2009 εχθρικά μαχητικά πάνω από το έδαφός του. Πόσα είπατε 45; Συγνώμη.

Ευ. Βενιζέλος: Φοβούμαι ότι λέμε το ίδιο πράγμα όλοι, δηλαδή δεν κατάλαβα ποια είναι η ερώτηση και ποια είναι η απάντηση, αφού λέμε το ίδιο θέμα και προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο το ζήτημα.

Δημοσιογράφος: Το θέμα κ. Υπουργέ είναι μήπως η αξιοπρέπεια έχει ένα κλικ πιο πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις;
Ευ. Βενιζέλος: Είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή ότι «έχουμε στρατηγική ψυχραιμία». Η αντίδρασή μας είναι οργανωμένη και ελεγχόμενη και πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος να είναι λόγος πολιτικός. Διότι μόνον έτσι αντιμετωπίζεις τα προβλήματα κι έτσι προστατεύεις τη χώρα. Όμως πρέπει να επιταχύνουμε λίγο το ρυθμό φοβούμαι, μην τα πούμε όλα σήμερα. Κάντε κι εσείς οικονομία ύλης, γιατί αν τα πούμε όλα σήμερα, τι θα πούμε την επόμενη φορά;

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, η Τουρκία στο Αιγαίο έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, η οποία οριοθετείται ως επιθετική και «αναθεωρητική» συμπεριφορά. Αναθεωρητική του υφιστάμενου νομικού και κυριαρχικού καθεστώτος του Αιγαίου. Υπάρχει και μια δεδομένη αντίδραση από την Ελλάδα, την οποίαν τη βλέπουμε, είναι οι αναχαιτίσεις και είναι τα διαβήματα που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Εσάς σας ικανοποιεί ο τρόπος αντίδρασης της Ελλάδας στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας; Σκέφτεστε κάτι άλλο, θα μείνετε στα ίδια; Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο, σχεδιάζετε να επισκεφθείτε κάποιες στρατιωτικές μονάδες κι αν σε αυτόν τον προγραμματισμό σας θα συμπεριλάβετε επίσκεψη και στο Φαρμακονήσι;

Ευ. Βενιζέλος:
Σχεδιάζουμε με τον κ. Μπεγλίτη να επισκεφθούμε όσο γίνεται περισσότερες στρατιωτικές μονάδες, χωρίς να αποκλείουμε καμία φυσικά μονάδα σε καμία περιοχή της χώρας. Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και αντιμετωπίζεται κατά ενιαίο τρόπο. Ως προς το ευρύτερο ζήτημα της τουρκικής συμπεριφοράς και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δε θέλω σήμερα να προσθέσω τίποτα άλλο, παραπέμπω στα όσα είπα προηγουμένως όταν σας ενημέρωσα για τη συνάντησή μου με τον Τούρκο Πρέσβη.

Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως η ερώτησή μου απευθύνεται περισσότερο στον κ. Μπεγλίτη, γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακριβώς οι αρμοδιότητες.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ, είναι τόσο ευγενής γι΄ αυτό άλλωστε είπα ότι δεν θέλησε μέχρι στιγμής να παρέμβει.

Δημοσιογράφος: Δεν είμαστε ξεκάθαροι στο ποιες είναι οι αρμοδιότητες, απλά επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα για τη ΓΔΑΕΕ τα οποία τα είχαμε αντιληφθεί νομίζω όλοι, για τις συμβάσεις, για τις καθυστερήσεις, παραμένει όμως αν δεν κάνω λάθος επικεφαλής η προηγούμενη Ηγεσία της ΓΔΑΕΕ ο προηγούμενος Γραμματέας, δεν έχει αλλάξει. Θα το αλλάξετε; Γνωρίζω την προοπτική να υπάρχει Διακομματική Επιτροπή, αλλά θα κάνετε κάτι γι΄ αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς να σας πω το εξής, σε σχέση με τις αρμοδιότητες δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί η σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού, απλώς εμείς έχουμε υποβάλλει τις προτάσεις μας και απόφασή μας με τον κ. Μπεγλίτη είναι να είμαστε παρόντες και οι δύο σε όλα τα θέματα, διότι είναι έτσι διαρθρωμένο το Υπουργείο και τέτοια η φύση των θεμάτων και τέτοια η ανάγκη συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης που δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός, διότι οι δυο μας και δεν φτάνουμε για να καλύψουμε όλα αυτά τα θέματα.

Ως προς τους Γενικούς Διευθυντές θα ακολουθηθεί η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, αλλά η πρώτη γραμμή τώρα είναι οι Γενικοί Γραμματείς και Γενικό Γραμματέα εμείς στο Υπουργείο Αμύνης δεν έχουμε, όπως ξέρετε. Ώσπου να γίνει η επιλογή, βεβαίως όσοι έχουν παραμείνει στη θέση τους ασκούν τα καθήκοντά τους.

Στη ΓΔΟΣΥ δεν έχουν παραμείνει στη θέση τους, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής υπάρχει Πρέσβης εν ενεργεία ο οποίος είναι αποσπασμένος από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην δε ΓΔΑΕΕ πράγματι παραμένει ο Γενικός Διευθυντής, όχι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, ο οποίος αποχώρησε για άλλους λόγους. Το ότι έχει επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ασκεί ακόμη τα καθήκοντά του δεν είναι κακό, είναι κι αυτό μια εγγύηση διαφάνειας και μία ένδειξη νέας αντίληψης των πραγμάτων. Αλλά σταματώ διότι θέλω να απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, κάνατε λόγο για στρατιές συνταξιούχων σε παραγωγική ηλικία εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι – ναι.
Δημοσιογράφος: Και αναφερθήκατε εκτενώς και στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η ισότητα ήταν ο βασικός λόγος καταδίκης μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. Τη στιγμή που θα ζητηθεί εισήγηση του Υπουργείου σας από το Υπουργείο Οικονομίας, θα κινείται η εισήγηση αυτή προς την κατεύθυνση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;

Ευ. Βενιζέλος: Οι συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, επιβαρύνουν το Υπουργείο Οικονομικών. Η θέση που θα διαμορφώσει το Υπουργείο Οικονομικών θα αφορά πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους στο θέμα αυτό, δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. Διότι το νομικό καθεστώς από την άποψη αυτή είναι ίδιο. Γιατί δεν υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ο συνταξιοδοτικός φορέας.
Ως προς το νόμο για την κατάσταση των στελεχών, δηλαδή το νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μελέτης, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που είπαμε. Δεν νοείται άνθρωποι στους οποίους έχει επενδύσει το κράτος χρήμα και χρόνο να φεύγουν, λόγω προαγωγής νεοτέρου τους, στην ακμή της ηλικίας τους, τη στιγμή που πρέπει να αποδώσουν.
Δημοσιογράφος: Ένα θέμα που το θεωρώ βασικό. Το κατευθυντήριο κείμενο πολιτικής για το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης είναι η λεγόμενη πολιτική εθνικής άμυνας. Αυτό το κείμενο μέχρι σήμερα παραμένει απόρρητο. Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε αυτή την τακτική;
Ευ. Βενιζέλος:Τον απόρρητο χαρακτήρα του κειμένου;
Δημοσιογράφος: Του κειμένου πολιτική εθνικής άμυνας. Δε μιλάω για εθνική στρατηγική κλπ., αλλά για μένα τουλάχιστον είναι ακατανόητο ένα κείμενο πολιτικής να είναι απόρρητο.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.
Θα μου επιτρέψετε να το ελέγξω και θα σας απαντήσω. Εάν εκτιμήσουμε από μία προσεκτική μελέτη των κειμένων αυτών ότι πράγματι έχουν απόρρητο χαρακτήρα, θα σας εξηγήσουμε γιατί πρέπει να διατηρηθεί. Εάν τα κείμενα αυτά δεν έχουν στην πραγματικότητα απόρρητο χαρακτήρα, θα σεβαστούμε την ανάγκη για ενημέρωση της κοινής γνώμης. Για ενημέρωση και για διαπαιδαγώγηση πολλές φορές.

Και μετά ηρθε το δημοσίευμα του Βέτο για… τα οικόπεδα στην Ξάνθη και η απάντηση του κ.Βενιζέλου :

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Βέτο της Κυριακής, συμφερόντων του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου χρησιμοποιεί το όνομα και τη φωτογραφία μου έτσι ώστε να προσβάλει βάναυσα και κατά τρόπο ενσυνείδητο και οργανωμένο την τιμή μου ως πολιτικού προσώπου. Η εφημερίδα θα ισχυρισθεί ίσως ότι δεν αναφέρεται σε μένα, αλλά στον ογδοντάχρονο πατέρα μου που είχε την ατυχία να συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο και να αγωνίζεται επί χρόνια για την εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Όλα όμως αυτά είχαν γίνει αντικείμενο τηλεοπτικής εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπoυλου, συμπτωματικά στις 19 Ιανουαρίου 2009, την ημέρα που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδινα στη Βουλή τη μάχη για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Τότε παρενέβην στην εκπομπή και εγώ ο ίδιος, τονίζοντας ότι θα διερευνήσω πλήρως το ζήτημα για το οποίο δεν είχα ως τότε ενημέρωση, πράγμα που έκανα ενημερώνοντας και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο.

Παρόλα αυτά, τώρα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επανέρχεται, επαναλαμβάνοντας και διανθίζοντας την αλλοίωση και την αντιστροφή της πραγματικότητας, η οποία έχει ως εξής:
Ο πατέρας μου αναγνωρίστηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως κύριος εξ αδιαιρέτου κατά το 1/7 επί επτά ακινήτων στο νομό Ξάνθης. Στα ακίνητα αυτά, τα 2/7 ανήκαν σε Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, ενώ τα άλλα 5/7 σε άτομα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και απέβαλαν την ελληνική ιθαγένεια μετά τη βουλγαρική κατοχή. Αυτά τα 5/7 περιήλθαν και παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του πατέρα μου ή άλλου ιδιώτη.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ποσοστά των ιδιωτών και του δημοσίου σε διαφορετικά ακίνητα, πραγματοποιήθηκε αυτούσια διανομή με βάση την οποία περιήλθαν στον πατέρα μου και σε έναν ακόμη ιδιώτη συνιδιοκτήτη, δύο οικόπεδα και στο ελληνικό δημόσιο πέντε οικόπεδα. Από αυτά τα δύο οικόπεδα, το ένα απελευθερώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης γιατί ανήκε στο δημόσιο και όχι στον δήμο, ενώ το άλλο κρίθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης απολύτως αναγκαίο ως περιβάλλων χώρος του Μουσείου Καπνού.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Δημόσιο μέσω της ΚΕΔ αντάλλαξε το οικόπεδο αυτό με άλλο μικρότερης έκτασης, μικρότερου συντελεστή δόμησης και μικρότερης αξίας, σύμφωνα όχι μόνο με τις αντικειμενικές αξίες αλλά και με τις εκτιμήσεις τόσο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών όσο και των ίδιων των υπηρεσιών της ΚΕΔ για την πραγματική αξία. Για το λόγο αυτό, το Δημόσιο κατέβαλε και συμπληρωματική χρηματική αποζημίωση. Όλα δε αυτά έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Προβλήθηκε τότε μέσω της εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπουλου το επιχείρημα ότι στο οικόπεδο αυτό υπήρχε ολόκληρη πενταόροφη οικοδομή χιλίων τετραγωνικών μέτρων! Δόθηκε η απάντηση ότι το κτίσμα αυτό ήταν παράνομο, αυθαίρετο, στατικά επικίνδυνο και κατεδαφιστέο. Η απάντηση αυτή λοιδορήθηκε στην εκπομπή, όμως ακριβώς για τους λόγους αυτούς το αυθαίρετο κτίσμα κατεδαφίστηκε και μαζί με αυτό και όλη η επιχειρηματολογία της εκπομπής της 19ης Ιανουαρίου 2009.

Τώρα προβάλλεται το επιχείρημα των “κομιτατζήδων”, οι περιουσίες των οποίων όμως έχουν περιέλθει και παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και όχι κάποιου ιδιώτη και πολύ περισσότερο του πατέρα μου με “ψευδομάρτυρες”.

Ως δημόσιο πρόσωπο, θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω απαντήσεις σε κάθε συκοφαντικό υπαινιγμό ακόμη κι αν αυτός δεν αφορά εμένα αλλά συγγενικό μου πρόσωπο, παρότι η θεωρία της οικογενειακής ευθύνης είναι φασιστική και βαθύτατα επικίνδυνη. Την φορά όμως αυτή, δεν μπορώ να αποτρέψω τον πατέρα μου να προστατέψει την προσωπικότητά του και να αξιώσει την καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται καθώς χρησιμοποιείται ως μέσο στην προσπάθεια να προσβληθώ πολιτικά εγώ.

Τόσα σοβαρά θέματα χειρίζεται ο ΥΕΘΑ. Αντί να χρησιμοποιηθεί το τόσο δημοσιογραφικό ταλέντο και χαρτί σε μία συνέντευξη για τα κρίσιμα θέματα του ΥΠΕΘΑ και της Ελλάδας, πάει χαμένο. Χορεύοντας με τους λύκους, καλή θητεία…

Σχετικά Ευάγγελος Βενιζέλος

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: