Home > Διχοτόμηση, Ελλάς, Κύπρος, Τουρκία, Χατζηκωστής > ΚΥΠΡΟΣ : ΑΤΤΙΛΑΣ 3 ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΚΥΠΡΟΣ : ΑΤΤΙΛΑΣ 3 ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

January 13, 2010 Leave a comment Go to comments

“Λίγο ακόμη ν ανεβούμε, λίγο ψηλότερα” [Γ.Σεφέρης]
” Ζήσαμε τα βήματά μας, Πιστέψαμε τα βήματα μας, Είπαμε τα βήματά μας άξια’ [ Ο. Ελύτης]
” Μόνον όσοι είναι ζωντανοί , μπορούν να πεθάνουν’ [ Τ.Σ. Έλλιοτ]

36 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, ο Ταλάτ δηλώνει πως δεν υπάρχουν πιά πρόσφυγες, έχουν αποκατασταθεί. Ολα δηλαδή μέλι-γάλα…

Με το σύνολο των ΜΜΕ στην Ελλάδα να ασχολούνται κυρίως με το οικονομικό χάλι και την περιρρέουσα διεθνή ξεφτίλα, μία κατάσταση που εχει σαν κύριο αποτέλεσμα την απο πολλούς “φίλους και συμμάχους” ποθητή αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, τα κρίσιμα εθνικά θέματα εχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα η και στα αζήτητα.
Με την Ελλάδα ντροπιασμένη και κολλημένη στον τοίχο, με τους “Ευρωπαίους” ελεγχτές να έχουν ήδη εισβάλλει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με την κυβέρνηση ανίκανη λόγω αυτής της “αδυναμίας” να επιβάλλει τις εθνικές θέσεις της στους “συμμάχους – δανειστές” μας, η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τα ανοικτά μέτωπά της χειροτερεύουν μέρα με την μέρα.
Η μαρτυρική Κύπρος αφελληνίζεται συστημικά. Μετά τον Αττιλα 1 και 2, ενας νέος Αττίλας πιο επικίνδυνος και ύπουλος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενας Αττίλας δολλαρίων, στερλινών και ευρώ που σκοπό έχει να αλλοιώσει μέσω του χρηματισμού και του περιστασιακού ευδαιμονισμού το εύψυχο του Κυπριακού Ελληνισμού με την δημιουργία μιάς πέμπτης φάλαγγας μίσθαρνων δημοσιογράφων (των αποκαλουμένων journos), πολιτικών, “εκπαιδευτικών”, κρατικών υπαλλήλων της Δημοκρατίας και οχι μόνον.
Η πρωτοφανής ιεροσυλία στο μνήμα του μεγάλου ελληνόψυχου προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου με την τυμβωρυχία, αρπαγή, και βεβήλωση του λειψάνου του, οι καταστροφές σε μνημεία της πρόσφατης δραματικής ιστορίας της Μεγαλονήσου, η “αλλαγή” στα βιβλία ιστορίας στα σχολεία, το ανηλέητο κυνήγι των κυπριακών ιστοσελίδων (μπλόγκς) και των ΜΜΕ που αντιτίθενται στο νεοταξικό σχέδιο “ΑΝΑΝ 2” και η εν ψυχρώ εκτέλεση του ελληνοκεντρικού εκδότη Αντυ Χατζηκωστή κοντά στην Αμερικάνικη πρεσβεία στην Λευκωσία δεν αφήνουν περιθώρια αποσπασματικής θεώρησης τους σαν ανεξάρτητα γεγονότα. Η πολυεπίπεδη μάχη της Κύπρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και παρά τις “αντίξοες” οικονομικές εθνικές συνθήκες και μηντιακούς αποπροσανατολισμούς, σύσσωμος ο απανταχού ελληνισμός πρέπει να ανασυνταχθεί και να προστατεύσει πάση θυσία την Κύπρο απο τους επίδοξους μίσθαρνους πεμπτοφαλαγγίτες νεοταξιστές ιερόσυλους και δολοφόνους.

Σχετικές Αναδημοσιεύσεις:

Το κείμενο της Φανούλας Αργυρού και σχόλια της ιστοσελίδας ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ (http://www.efylakas.com/) που αναδημοσιεύονται είναι ενδεικτικά της περιρρέουσας άθλιας κατάστασης και τον αγώνα δρόμου δολοφόνων, πρακτόρων και προβοκατόρων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Aυτοί έφαγαν τον Αντη Χατζηκωστή; Πολλές «σατανικές» συμπτώσεις

UNFICYP και Πλατφόρμα του ΝΑΙ στοχοποιούν και δημοσιογράφους!
Δημοσίευμα στις 20/09/2009

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της UNFICYP και της Πλατφόρμας του ΝΑΙ έχουν μπει τόσο πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι! Το κείμενο της Φανούλας Αργυρού και κάποια σχόλια της ιστοσελίδας ΕΜΠΡΟΣΘΟΦΥΛΑΚΑΣ (http://www.efylakas.com/archives/2425) που αναδημοσιεύουμε είναι ενδεικτικά.

Της Φανούλας Αργυρούς

Οι στόχοι τους: Στο μάτι της υπόσκαψης και εξουδετέρωσης: Δίας, ΑΝΤ1, Φιλελεύθερος .

Τα έγγραφα του ΟΗΕ που διέρρευσαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν πλέον ότι αυτή τη φορά, άνθρωποι απευθείας του ΟΗΕ καπηλεύονται τα δίκαια μας δίχως ίχνος ντροπής, αδίστακτα και ανελέητα, και ας είναι και φιλοξενούμενοι στον τόπο μας. Στοχεύουν στην αποδυνάμωση και υπόσκαψη της αντίστασης όλων εκείνων των ΜΜΕ που πρωτοστάτησαν στην δυναμική και πατριωτική εκστρατεία απόρριψης του εκτρώματος Ανάν. Γνωρίζουν ότι είναι έτοιμα να ξαναδώσουν την μάχη για την σωτηρία της Κύπρου και να εμποδίσουν την τουρκοποίησή της γι΄αυτό άρχισαν να θέλουν επαφές με τους ιδιοκτήτες ευελπιστώντας να τους πείσουν περί του αντιθέτου. Και για τούτο οργανώνουν μυστικά δείπνα και φαγοπότια στο Τρόοδος. (Θέλω να πιστευω οχι στο εστιατόριο κοντά στο μνημείο των αγωνιστών). Ο ανεκδιήγητος και ανεπιθύμητος Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ (με διασυνδέσεις με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙ6 και αμερικανικές αντίστοιχες, όπως αποκαλύφθηκε ήδη, βλ. ‘Σημερινή’ 16/11/2008) και η ομάδα του, ξεκάθαρα έβαλαν τώρα στο μάτι του κυκλώνα:
α) Το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, που έχει την εφημερίδα Σημερινή, Το Περιοδικό, το Ράδιο Πρώτο και το Σίγμα TV,
β) Την τηλεόραση του ΑΝΤ1
η) Την εφημερίδα ‘Φιλελεύθερος‘ που είναι και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην Κύπρο.
Γι΄αυτό λοιπόν χρειάζεται η επιστράτευση δημοσιογράφων που υποστηρίζουν το ΝΑΙ τους λεγόμενους κατά τον Diaz “journos“.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών πριν λίγους μήνες αποτάθηκε τρείς φορές ζητώντας συνάντηση με τον κ. Κώστα Χατζηκωστή του συγκροτήματος ΔΙΑΣ και ο κ. Χατζηκωστής απέρριψε και τις τρείς προσεγγίσεις του Ντάουνερ. Τότε, ο Ντάουνερ πόνταρε για συνάντηση με τον υιό κ. Άντη Χατζηκωστή την οποία είχε εντός Ιουνίου 2009.
Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, ο Jose Diaz ανέλαβε να τον ενημερώσει για τα άτομα που προτίθετο να συναντήσει. Ο Diaz όμως είναι ενδεικτικό πλέον ότι όντως “συμβουλεύεται” κάποιους επιστρατευμένους δικούς μας για τέτοιες πληροφορίες…
Ο κ. Diaz, πρέπει να σημειωθεί, ούτε ξέρει ούτε μίλησε ποτέ του στον κ. Κ. Χατζηκωστή. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, που καμία απολύτως συνάντηση είχε με τον κ. Κ. Χατζηκωστή, καμία προσέγγιση δεν προηγήθηκε για ενημέρωση, δεν γνωρίζονται, ετοίμασε, ενδεικτικά, χρησιμοποιώντας μάλλον υποδείξεις τρίτων που συνεργάζονται μαζί του, ένα ούτω καλούμενο πορτραίτο του κ. Κ. Χατζηκωστή και το έστειλε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η ημερομηνία που στάλθηκε το μήνυμα προς τον Ντάουνερ επιβεβαιώνει ότι αυτό ετοιμάστηκε και πήγε στον προορισμό του πριν την συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον υιό κ. Άντη Χατζηκωστή.
Το ηλεκτρονικό ‘πορτραίτο’ των δύο ανδρών και ολόκληρου του συγκροτήματος ΔΙΑΣ φέρει ημερομηνία 2 Ιουνίου 2009 και ώρα 10.35 π.μ. (Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο πρέπει να στάλθηκε και ξεχωριστό παρόμοιο ‘πορτραίτο’ για τον κ. Λουκή Παπαφιλίππου του Αντέννα).
Εκείνο που ενοχλεί τον Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι αναμφισβήτητα η στάση του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ ενάντια στο Σχέδιο Ανάν και οι επικρίσεις ενάντια στους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό. Και είναι γνωστές οι δηλώσεις του σε συγκεντρώσεις στην Λευκωσίας ότι δεν αντέχει Σίγμα, Αντέννα, ‘Σημερινή’, Ράδιο Πρώτο, ‘Φιλελεύθερο’ (έχουν ήδη δημοσιευθεί). Επομένως οι έντονες προσπάθειες του να συναντηθεί με τον κ. Κ. Χατζηκωστή στόχο είχαν να προσπαθήσει ίσως και καταφέρει αλλαγή στην στάση του Συγκροτήματος, που περιλαμβάνει το Ράδιο Πρώτο, ‘Σημερινή’, ‘Το Περιοδικό’ και Σίγμα. Πράγμα που απέτυχε.
Στο μήνυμά του προς τον Ντάουνερ, ο Diaz αποκαλύπτει όλα εκείνα που τους ενοχλούν για την πατριωτική στάση του Συγκροτήματος.
Έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Diaz:
…Τα πρώτα τέσσερα είναι ανοικτά πολιτικοποιημένα και η υπερβολικά “πατριωτική” π.χ. Σημερινή, εθεωρείτο φιλo-ΔΗΣΥκή, αλλά εγκατέλειψε το κόμμα μετά που το τελευταίο υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν. ΄Ομως, ακόμα ενσυνείδητα τείνει να απευθύνεται στους αναγνώστες που ανήκουν στην σκληρότερη πτέρυγα του κόμματος αυτού. (αμα είσαι ελληνόψυχος πλέον στην Κύπρο είσαι…”σκληρός”… μάλλον πρέπει να είσαι α-ψυχος για να θεωρείσαι οκ-σ.σ.). Κατά παράδοση και γραμμή επικριτική του ΑΚΕΛ, η εφημερίδα βλέπει τον εαυτό της ως ένα αγκάθι στο πλευρό του Προέδρου Χριστόφια. Από τότε που η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, η εφημερίδα υιοθέτησε την άποψη ότι το Κυπριακό χρειάζεται Ευρωπαική λύση. Η εφημερίδα είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, όμως το γράψιμο της ορισμένες φορές είναι φτωχό, και γενικά αποκαλυπτική. Εκτός του Κυπριακού, η άλλη κύρια εμμονή της εφημερίδας είναι η άμυνα και ασφάλεια. Δίχως έκπληξη είναι αντιβρετανική και αντιαμερικανική. έπαιξε κύριο ρόλο στο να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του Παπαδόπουλου το 2005 ότι οι Αμερικανοί χρηματοδότησαν την καμπάνια για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα το 2004 μέσω της UNOPS και τα δι-κοινοτικά προγράμματα. Για μέρες δημοσίευε αποκαλύψεις σχετικά με ποίες κυπριακές οργανώσεις και ιδιώτες είχαν πωλήσει τις υπηρεσίες τους στους Αμερικανούς.
Υ.Γ. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και η παρέα του προφανώς ενοχλήθηκαν και από τις πληροφορίες που θα είχαν για αγορά από το συγκρότημα ΔΙΑΣ ελληνικών ΜΜΕ.
ΠηγήΔιαβάστε περισσότερα για το θέμα…

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ Θ ΑΝΕΒΟΥΜΕ , ΛΙΓΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ

Όταν ήμουν Διοικητής του 649 Τάγματος στο Καρλόβασι Σάμου [Ιούλιος 1984- Αύγουστος 1986] είχα βάλει σε έναν κεντρικό τοίχο της κεντρικής πλατείας του Στρατοπέδου τρία μόνον συνθήματα.

“Λίγο ακόμη ν ανεβούμε, λίγο ψηλότερα” [Γ.Σεφέρης]
” Ζήσαμε τα βήματά μας, Πιστέψαμε τα βήματα μας, Είπαμε τα βήματά μας άξια’ [ Ο. Ελύτης]
” Μόνον όσοι είναι ζωντανοί , μπορούν να πεθάνουν’ [ Τ.Σ. Έλλιοτ]
[Το δεύτερο από αυτά και με τη φροντίδα του συμπολεμιστού μου στην Κύπρο το 1974, Γιαννακη Ιωάννου[εφέδρου Ανθυπολοχαγού , από την Αμμόχωστο τότε] γράφτηκε στο Μνημείο των Ηρωικώς πεσόντων Αξιωματικων και στρατιωτών του Τάγματός μας [ 336 ΤΕ] και των λοιπών -εκτός Τάγματος- Ηρωικως πεσόντων αγωνιστών , στη μάχη της Λευκωσίας το 1974 και το οποίο ανεγέρθηκε, με φροντίδα του Σωματείου “Μάρκος Δράκος” Αγ. Δομετίου Λευκωσίας, και με χρηματική ενίσχυση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, στον περιβάλλοντα χώρο της νεόδμητης Εκκλησίας του Αγ. Παύλου Λευκωσίας[ ελπιζω να τα έγραψα σωστα να μην με παρεξηγήσει κανένας συμπολεμιστής..]] Το Μνημείον ανηγέρθη το 1999 και είναι έργον του γλύπτου Νικολάου Κοτζιαμάνη, τα δε εγκαίνια έγιναν από τον πρώην Πρόεδρον της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.]
Οι Φίλοι και Φίλες ελπίζω να μου συγχωρήσουν αυτήν την προσωπική αναφορά.
Γιατί την έγραψα;;;
Παρακολουθώντας χθες βράδυ την τηλεόραση του ΡΙΚ, με αφορμή το συγκλονιστικό και τραγικο γεγονός της δολοφονίας του ιδιοκτήτου της ‘ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ” Άντη Χατζηκωστή, είδα στο μεταμεσονύκτιο δελτίο Ειδήσεων [επανάληψη των ειδήσεων των 20.00] όλο το ‘σκηνικό” της συνάντησης Χριστόφια -Ταλάτ..
Δεν θα σταθώ εδω στην ουσία άλλα στο “σκηνοθετικό μέρος” , όπως η πραγματικότητα το έδωσε.
Ήταν μία θλίψη….
Ένας κουρασμένος Πρόεδρος ο κ. Χριστόφιας, να προσέρχεται με την [άδεια] “μεγαλοπρέπεια’ του Προέδρου , με το αυτοκίνητο με τα σήματα και τη Σημαία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας [ένα άδειο πουκάμισο…] , να τον υποδέχεται με εκείνη την συγκρατημένη ‘ευγένεια’ του γκάγκστερ , ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και ταυτόχρονα η μαριονέττα των Τούρκων Ταλάτ, επίσης με [συγκρατημένη] ‘μεγαλοπρέπεια και με τα σήματα και τη σημαία, παρακαλώ, του ψευδοκράτους, εμφανέστατα στο δικό του όχημα…..
Οι αξιωματικοί και λοιποί αξιωματούχοι των Η.Ε [πως κατάντησαν αλήθεια και τα Η.Ε , σε ρόλο γκάγκστερ…] συμπλήρωναν το τραγικό σκηνικό.
Ύστερα οι [μη ] δηλώσεις του Προέδρου κ. Χριστόφια , ο οποίος μόλις χθες χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκοκυπριακές[βλέπε τουρκικές ] προτάσεις ….να δηλώνει με ένα ύφος που προσπαθούσε να το εμφανίσει φυσιολογικό και με μεγάλη επίσης προσπάθεια να δείξει κάποια αυτοπεποίθηση, ότι “Ούτε εμείς ούτε ο κ Ταλατ θα φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις[δηλαδή από την κρεμάλα…]”
Θλίψη – μιζέρια- απογοήτευση…
Ε! Λοιπόν , ο ηρωικός Κυπριακός Λαός δεν αξίζει ούτε τέτοιων θλιβερών ‘ηγετών’ ούτε τέτοιας μεταχείρισης.
Όλοι μαζί θα τραγουδήσουμε τον Γιώργο Σεφέρη και “Λίγο ακόμη θ ανέβουμε , Λίγο ψηλότερα “
Σε πείσμα των δολοφονιών των ελευθέρων φωνών , σε πείσμα της μιζέριας.
Είμαι απόλυτα σίγουρος.
Πιο κάτω η Φανουλα Αργυρού και ο Ευριπίδης Μπιλης μας ενημερώνουν για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστη, ενός ακόμη που προστίθεται στα ηρωικά θύματα της Ελευθερίας [και Ελευθεροτυπίας] της ηρωικής μεγαλονήσου.
Και μην νομίζετε ότι θα τρομάξει τον περήφανο Κυπριακό Λαό η δολοφονία,
Θα τον δυναμώσει και
ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ Θ ΑΝΕΒΟΥΜΕ , ΛΙΓΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Η φυσική εξόντωση του αγαπητού Άντη Χατζηκωστή
Η δολοφονία του μ. ΄Αντη Χατζηκωστή πράγματι θυμίζει κάποιες σκληρές μέρες και νύχτες του παρελθόντος που δεν θα ήθελε κανένας να θυμάται. Γιατί αυτή ήλθε ως αποκορύφωμα των προηγούμενων φαινομένων, της κλοπής του λειψάνου του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου… Ο Άντης ήταν ένα εξαίρετο παιδί με αρχές που κανένα δεν ενόχλησε, ένα παιδί που θα το κλάψουν και οι πέτρες και μαζί θα κλάψουμε και το χάλι της πατρίδας μας και που μας οδηγούν κάποιοι. Τους οποίους ο πατέρας του, ο Κώστας Χατζηκωστής μόλις πριν λίγες μέρες μιλώντας ενώπιον ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου που παρευρέθηκε, κατηγόρησε, εκεί στο οίκημα του ΔΙΑ στο ετήσιο κόψιμο της βασιλόπιττας, ότι ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ και μας κατάντησαν ΜΙΣΟΤΟΥΡΚΟΥΣ!
Τα τελευταία θλιβερά και φοβερά φαινόμενα που πλήττουν την Κύπρο μας είναι φρικιαστικά. Μου θυμίζουν τις δολοφονίες του Δεκέμβρη του 1963 όταν οι Τούρκοι και η ΤΜΤ με τους Βρετανούς βοηθούς ήθελαν να μας επιβάλουν τον τουρκισμό και μας επιτέθηκαν στην Νεάπολη Λευκωσίας… Τρομερά πράγματα.
Στο συνημμένο θα δείτε ένα κείμενό μου που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.
Είναι σίγουρο πια ότι ο στόχος τους είναι να κλείσουν τα στόματα όλων όσων αντιστέκονται στην λύση που προσπαθούν να επιβάλουν. Ο Χάνει μας το είπε, εμείς θα σας το ξαναφέρνουμε μέχρι να το δεχθείτε. Και να σκεφθείτε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο Άντρος Κυπριανού κατηγορούσε κάποιες εφημερίδες στην Κύπρο ότι τάχα με τη γραφή τους προωθούν την …φυσική εξόντωση του Προέδρου!
Άλλον, όμως στόχευαν οι σφαίρες…
Αιωνία του η Μνήμη του παιδιού.
(Αιωνία η μνήμη του Ανδρός. Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος.-σ.σ.)
Αυτά τα λίγα προς το παρόν για ένα παιδί που γνώρισα από τον καιρό που ήταν 20 χρονών φοιτητής στο Λονδίνο και τον θαύμαζα για την άψογη συμπεριφορά και ευπρέπεια του, για την εκτίμηση που μου είχε και το παντοτινό του χαμόγελο.
Αν νομίζουν ότι θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του λαού με τέτοιες απάνθρωπες πράξεις αθώων λανθάνονται οικτρά. Τουναντίον φουντώνουν το κοινό αίσθημα, τον θυμό την αγανάκτηση…
Φανούλα Αργυρού.
Θέση
Τα ολέθρια επίχειρα των «γενναίων προσφορών»…
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/227726
Παλαιότερη δημοσίευση:
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αγωγή που καταχώρησε ο επικοινωνιολόγος και αρθρογράφος Ανδρέας Πετρίδης σε βάρος: Του Εκδοτικού Οίκου Δίας, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Κώστα Χατζηκωστή, του διευθύνοντα συμβούλου Άντη Χατζηκωστή, του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοδουλίδη και του γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου και μετόχου του Εκδοτικού Οίκου Πέτρου Ζαχαριάδη. Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2009, ο Α. Πετρίδης θα κληθεί να καταβάλει στους εναγόμενους και τα δικαστικά έξοδα.
Ο ενάγων Ανδρέας Πετρίδης αξίωνε αποζημιώσεις για κατ’ ισχυρισμό λίβελο που δημοσίευσε ο εκ των εναγομένων δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοδουλίδης στην εφημερίδα «Η Σημερινή» στις 24 Οκτωβρίου 2004, με τίτλο: «Οι μυστικές χρηματοδοτήσεις των Αμερικανών στην Κύπρο» και υπέρτιτλο: «Ονόματα, ποσά, φορείς και μεθόδους διακίνησης των κονδυλίων κατέχει το Προεδρικό».
Η βασική θέση του ενάγοντος ήταν ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος (Γ. Χριστοδουλίδης) παρουσίασε τον Πετρίδη ως παράδειγμα ατόμου που αλλάζει πολιτικές πεποιθήσεις για αδιευκρίνιστους λόγους, αλλά με ξεκάθαρο το υπονοούμενο ότι δωροδοκήθηκε ή χρηματίστηκε, αφού ο τίτλος, ο υπέρτιτλος και ένα μεγάλο μέρος του κειμένου κάνει αναφορά για ύποπτες, παράνομες και αδιευκρίνιστες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις. Το κείμενο, σύμφωνα με τον ενάγοντα, κατονομάζει ρητώς μόνο τον ίδιο.
Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ο Πετρίδης και για τους εναγόμενους οι κ. Γ. Χριστοδουλίδης και Π. Ζαχαριάδης. Στη γραπτή δήλωσή του, ο ενάγων δέχθηκε ότι κατά την εποχή του δημοψηφίσματος εντάχθηκε στην πλατφόρμα του «ΝΑΙ», αλλά αρνήθηκε ότι δέχθηκε χρήματα ή ανταλλάγματα ή υποσχέσεις από οποιοδήποτε για να υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν το 2004. Επίσης, προφορικά συμπλήρωσε ότι στις προεδρικές εκλογές του 2003 συνεργάστηκε με τον Αλέκο Μαρκίδη, ενώ δέχθηκε ότι υποστήριξε τον ανθυποψήφιο του Νίκου Αναστασιάδη, Ιωάννη Κασουλίδη, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ το 2003.
Ο Πετρίδης αρνήθηκε ότι είχε ξαναδεί συμβόλαιο χρηματοδότησης της ομάδας «Μαζί Όλη η Κύπρος» με την UNOPS έναντι 14.400 λιρών και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έκανε τις συμφωνίες με την UNOPS για τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας του «ΝΑΙ».
Ο Γ. Χριστοδουλίδης στη δική του μαρτυρία αναφέρθηκε στη γνωριμία με τον ενάγοντα από την εποχή των προεδρικών εκλογών το 2003, στη λήψη συνέντευξης από τον Πετρίδη, σε συνομιλίες, σε φωτογραφίες, αλλά και στην παραδοχή της Κίνησης «Μαζί Όλη η Κύπρος» ότι έλαβε χρήματα από την UNOPS για να προωθήσει πολιτικά το Σχέδιο Ανάν. Ο Πέτρος Ζαχαριάδης, που είναι ο κατά νόμον υπεύθυνος της εφημερίδας «Η Σημερινή» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκδοτικού Οίκου Δίας, ερωτήθηκε για τη σχέση του δημοσιογράφου με την εφημερίδα, τη γραμμή της εφημερίδας στο κυπριακό πρόβλημα και τις διαδικασίες που προηγούνται της δημοσίευσης του άρθρου.
Ήταν θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Αξιολογώντας τη μαρτυρία, ο ενάγων έδωσε την εικόνα ότι προσπαθούσε να αποφύγει ορισμένες ερωτήσεις δίνοντας γενικόλογες και αόριστες απαντήσεις ή επικαλούμενος αδυναμία μνήμης. Αντιθέτως, ο Γ. Χριστοδουλίδης έδωσε την εικόνα προσώπου που παρά την έντασή του έδινε άμεσες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και αοριστολογίες. Ο επαρχιακός δικαστής Λευκωσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους αποφάνθηκε ότι μέσα από την αντεξέταση του Α. Πετρίδη εξάγεται σαφής παραδοχή της Επιτροπής «Μαζί Όλη η Κύπρος» ότι την περίοδο του δημοψηφίσματος συζήτησε και έλαβε χρηματοδότηση από την UNOPS ύψους 14.400 λιρών.
Το Δικαστήριο κατέληξε ότι το δημοσίευμα είναι δυσφημιστικό υπό τύπον ψευδοϋπαινιγμού, όμως δεν αποδέχθηκε την εισήγηση για αληθή ή νομικό υπαινιγμό, αφού δεν καταδείχθηκε κανένα εξωτερικό στοιχείο που θα καθιστούσε το δημοσίευμα κατανοητό μόνο από κάποιους που το γνώριζαν.
Στις επισημάνσεις του το Δικαστήριο τόνισε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν, είναι και θα είναι για πολλά χρόνια θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος. Τη δεδομένη στιγμή ήταν θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος η χρηματοδότηση κάποιων για την υποστήριξή του. Είχαν παρέλθει έξι μήνες από το δημοψήφισμα, αλλά το θέμα αυτό απασχολούσε δημοσίως και είχαν γίνει δηλώσεις στις οποίες παραπέμπει το δημοσίευμα μεταξύ των οποίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αξιωματούχους του ΟΗΕ και των Η.Π.Α. Ο εναγόμενος 4 (Γ. Χριστοδουλίδης) είχε κάθε δικαίωμα να ασχοληθεί με το θέμα είχε υπόψην του και το αναφέρει ότι στην κατοχή αρμόδιων υπηρεσιών έχουν περιέλθει μέχρι και αντίτυπα επιταγών και άλλα στοιχεία και τεκμήρια. Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι όντως υπήρχαν τέτοια στοιχεία στην κατοχή κάποιων τα οποία και δημοσιεύτηκαν.
Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/1391
Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: