Home > apollo, APOLLO 11, earth observation, houston, nasa, Obama > HOUSTON WE HAVE A LOT OF PROBLEMS

HOUSTON WE HAVE A LOT OF PROBLEMS

Μπροστά σε ενα προσεκτικά επιλεγμένο κοινό 200 περίπου προσκεκλημένων χειροκροτητών , και με την απόλυση των 9,000 απο τις 15,000 εργαζομένων στην ΝΑΣΑ στα σκαριά, ο πρόεδρος Ομπάμα έβαλε την οριστική ταφόπλακα στο πρόγραμμα «Constellation» απόγονο του «Απόλλων» που προέβλεπε την άμεση – επίσημη-επιστροφή στην Σελήνη…

http://www.msnbc.msn.com/id/32545640

Στην απο μακρού αναμενόμενη ομιλία του προέδρου Ομπάμα στην ΝΑΣΑ στις 15 Απριλίου τα ανακοινωθέντα δεν ήταν καλά . Ανταποκρινόμενος έμεσα στους απόντες, δηλαδή σ’αυτούς που προβληματίζονται και για την απόφασή του να τερματίσει το πρόγραμμα Constellation για την «επιστροφή στο φεγγάρι», αλλά και τους επικριτές της Διαστημικής πολιτικής του, ο πρόεδρος είπε ότι κανείς δεν είναι περισσότερο αποφασισμένος απο αυτόν για την επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς και ότι αναμένει να δει τους ανθρώπους της γης για την Άρη εντός της ζωής του επιβεβαιώνοντας ότι είναι εκατό τοις εκατό δεσμευμένος για την αποστολή της NASA και το μέλλον της. “
Τα 6 δισεκατομμύρια δολλάρια αύξηση στον προϋπολογισμό της NAΣA που ανακοίνωσε για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πρόεδρος στοχεύει να τα χρησιμοποιήσει στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος , καθώς και σε επίγειες παρατηρήσεις με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι η διοίκηση θα επεκτείνει την διάρκεια ζωής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατά περισσότερο από πέντε χρόνια, ενώ θα συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να καταστήσει τα διαστημικά ταξίδια πιο προσιτά. Ένα πρόσθετο κονδύλι επενδύσεων αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εν τω μεταξύ, θα διατεθεί προς τη δημιουργία ενός προηγμένου βαρέως τύπου πυραύλου, ένα σχέδιο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
«Κανείς δεν είναι περισσότερο δεσμευμένος»
Μετά από ένα κύμα σκληρών επικρίσεων από πρώην αστροναύτες και άλλους, ο Ομπάμα δήλωσε οτι , “κανείς δεν είναι περισσότερο δεσμευμένος σε επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, για την ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος από εμένα.”
Την ίδια στιγμή πρόσθεσε , «πρέπει να το κάνουμε με έναν έξυπνο τρόπο”.Μεταξύ των οροσήμων του Ομπάμα για τα επόμενα χρόνια είναι ένα σύνολο πτήσεων προς “δοκιμή και για να πιστοποιηθούν τα συστήματα που απαιτούνται για την εξερεύνηση πέρα από χαμηλή γήινη τροχιά,” όπως εξήγησε. Συγκεκριμένα, προτίθεται να ξεκινήσει με την αποστολή αστροναυτών σε έναν …αστεροειδή, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Μέχρι το 2025, η διοίκηση αναμένει τα νέα διαστημικά οχήματα σχεδιασμένα για μακρινά ταξίδια να μπορέσουν για πρώτη φορά να μεταφέρουν επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη Σελήνη στο βαθύ διάστημα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, «πιστεύει ότι μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους στην τροχιά του Άρη και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη». Τέλος, εξέφρασε και την πίστη του οτι θα ζεί για να παρακολουθήσει και μια προσγείωση στον Αρη.
«Προκαλώ τη NAΣA»
«Προκειμένου τα εν λόγω ορόσημα να επιτευχθούν, ωστόσο, η NASA θα πρέπει πρώτα να αναπτύξει «επαναστατικά συστήματα προώθησης και άλλες προηγμένες τεχνολογίες».
«Είναι πρόκληση για την NASA να σπάσει τα εν λόγω εμπόδια,” είπε. «Και θα σας δώσουμε τα μέσα για να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια. Και ξέρω ότι με εφευρετικότητα και ένταση θα τα καταφέρετε, γιατί αυτό είναι που έχετε κάνει πάντα.”

Όταν “λίγο περισσότερο από ό, τι πριν από 40 χρόνια, οι αστροναύτες κατέβηκαν τα εννιά σκαλιά της σκάλας της σεληνιακής ακάτου Eagle και επέτρεψαν στα πόδια τους να αγγίξουν την σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης” δεν ήταν μόνο “το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της NASA, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, “δήλωσε ο Ομπάμα.
“Το θέμα για εμάς τώρα», πρόσθεσε, “είναι το κατά πόσον αυτή ήταν η αρχή για κάτι ή το τέλος του κάτι. Επιλέγω να πιστεύω ότι ήταν μόνο η αρχή.”
Το πρόγραμμα «Απόλλων» ποτέ δεν σχεδιάστηκε για να γίνει ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα, και δεν ήταν αναβαθμίσημο”, τόνισε. Το πρόγραμμα – απόγονος «Constellation» θα έπρεπε να είναι καλύτερο, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι πολλά από τα πλεονεκτήματα που ήταν επιθυμητά εξατμίστηκαν…..”
Θέτοντας πολλές απο τις τεχνικές λεπτομέρειες της νέας πολιτικής κατεύθυνσης κατά μέρος, μιάς και αποτελούν θέμα μακροσκελούς ανάλυσης, αυτό που είναι σαφές για τους περισσότερους είναι ότι «το πρόγραμμα πρέπει να κριθεί στην εφαρμογή του και όχι κατά την παρουσίασή του ιδίως εάν λάβουμε υπόψη το επίπεδο της πολιτικοποίησης που αυτές τις μέρες που βλέπουμε.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν “μια εμπνευσμένη ομιλία γεμάτη πολύ συναρπαστικές υποσχέσεις, αλλά οι άνθρωποι που θα τις πραγματοποιήσουν, πρέπει να είναι ρεαλιστές”,
Ονειροπόλοι, αλλά ρεαλιστές.
Σαν επίλογο στο αβέβαιο μέλλον της ΝΑΣΑ, της επαπειλούμενης «πολιτικής» πρωτοκαθεδρίας, υπεροχής, και πρωτοκαθεδρίας της στον «διαστημικό αγώνα» απο την εποχή του προέδρου Τζών Κέννεντυ μέχρι τον Νίξον, και τα ομιχλώδη μελλοντικά σχέδια, παραθέτουμε σε μετάφραση την επιστολή διαμαρτυρίας των τριών διοικητών των αποστολών του προγράμματος «Απόλλων» 11,13 και 17.
Οι αστροναύτες προειδοποιούν οτι το σχέδιο Ομπάμα για την ΝΑΣΑ είναι «καταστροφικό» και θα θέσει τις ΗΠΑ σε πορεία δευτεροκλασάτης «μετριότητας» στον διαστημικό αγώνα.
Σημείωση συντάκτη: Σε ανοιχτή επιστολή που παρελήφθη από τον Jay Barbree του NBC, οι αστροναύτες Neil Armstrong, James Lovell και Eugene Cernan παροτρύνουν τον Πρόεδρο Obama να επανεξετάσει αυτές τις νέες πολιτικές που προειδοποιούν οτι θα είναι “καταστροφικές” για το μέλλον της NASA.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την εξερεύνηση του διαστήματος την περίοδο της πρώτης θητείας του Προέδρου Αϊζενχάουερ, ωστόσο, ήταν η Σοβιετική Ένωση που διακρίθηκε στα πρώτα χρόνια. Σύμφωνα με το τολμηρό όραμα των Προέδρων Kennedy, Johnson, και Νίξον, και με την συντριπτική έγκριση του αμερικανικό λαού, κλείσαμε γρήγορα το χάσμα στο τελευταίο τρίτο του 20ου αιώνα, και έγιναν ο παγκόσμιος ηγέτης στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Οι επιτυχίες της Αμερικής κερδίσαν τον σεβασμό και τον θαυμασμό του κόσμου. Διαστημικοί «ανιχνευτές» αποκάλυψαν τα μυστικά του σύμπαντος. Η Διαστημική τεχνολογία παρείχε στιγμιαία επικοινωνία σε όλο τον κόσμο . Δορυφόροι βοήθησαν τον άνθρωπο να κατανοήσει τις ιδιοτροπίες της φύσης. Πάνω από όλα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμπνεύστηκαν από την ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος και την επέκταση στα σύνορα του ανθρώπου. Απέδειξε πως ότι είχε σκεφθεί πως είναι αδύνατο ηταν πλέον εφικτό. Οι σπουδαστές εμπνεύστηκαν και προετοιμαστηκαν για να είναι ένα μέρος αυτής της νέας εποχής. Κανάνα κυβερνητικό προγράμμα στη σύγχρονη ιστορία δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό στο να ωθήσει τους νέους να κάνουν “ότι δεν είχε γίνει ποτέ πριν.”

Η παγκόσμια ηγετική θέση στο χώρο δεν επιτεύχθηκε εύκολα. Στο πρώτο μισό αιώνα της διαστημικής εποχής, η χώρα μας έκανε μια σημαντική οικονομική επένδυση, χιλιάδες Αμερικανοί αφιερώθηκαν στην προσπάθεια, και κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για να επιτευχθεί το όνειρο ενός έθνους. Στο τελευταίο μέρος του πρώτου μισού αιώνα της διαστημικής εποχής, οι Αμερικανοί και οι διεθνείς εταίροι τους επικεντρώθηκαν κυρίως στην εξερεύνηση στα κοντινά σύνορα του διαστήματος με το Διαστημικό Λεωφορείο και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ως αποτέλεσμα της τραγικής απώλειας του διαστημικού λεωφορείου Columbia το 2003, εξήχθη το συμπέρασμα ότι η διαστημική πολιτική μας απαιτούσε ένα νέο στρατηγικό όραμα. Εκτεταμένες μελέτες και αναλύσεις οδήγησαν σε αυτή τη νέα εντολή: να ανταποκριθούμε στις υφιστάμενες δεσμεύσεις μας, επιστροφή στις ρίζες μας-την εξερεύνηση, την επιστροφή στο φεγγάρι, και να προετοιμαστούμε για περαιτέρω επιχειρήσεις «προς τα έξω» για να τους αστεροειδείς και τον Άρη. Το πρόγραμμα ονομάστηκε “Αστερισμός (Constellation).” Στα πλαίσια της διαχρονικής πορείας, το σχέδιο αυτό εγκρίθηκε από δύο προέδρους και εγκρίνεται από όλες τις πλειοψηφίες και συνθέσεις του Κονγκρέσσου, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Το συμβούλιο που διερεύνησε το ατύχημα του Columbia είχε δώσει στην NASA ορισμένες συστάσεις θεμελιώδους σημασίας για την αρχιτεκτονική του προγράμματος Constellation οι οποίες ενσωματώθηκαν δεόντως. Η οικογένεια πυραύλων Ares ήταν δομημένες βάσει της αρχιτεκτονικής «πολλαπλων σταδίων (αρθρωτού-modular)» του Von Braun, εξαιρετικά σημαντική παράμετρο για την επιτυχία του Κρόνου 1Β και το Κρόνου 5. Ορισμένα τμήματα του πύραυλου Άρη 1, θα αποτελούσαν το θεμέλιο των πολύ μεγάλων βαρέων πυραύλων Ares V, μειώνοντας έτσι σημαντικά το συνολικό κόστος ανάπτυξης. Μετά την λειτουργία του Ares 1, η μόνη σημαντική αλλαγή απαραίτητη για τον Ares V θα ήταν οι μεγαλύτερες δεξαμενές προωθητικού για την υποστήριξη των απαιτήσεων της εκτόξευσης. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή των αναγκαίων τμημάτων της πτήσης και των υποδομών για την υλοποίηση αυτού του οράματος προχωρούσε σταθερά. Λεπτομερής σχεδιασμός όλων των μεγάλων τομέων του προγράμματος είχε αρχίσει. Ο ενθουσιασμός στην NASA και σε όλη τη χώρα ήταν πολύ υψηλά.

Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα δημοσιοποίησε πρόσφατα τον προϋπολογισμό του για τη NASA, πρότεινε μια ελαφρά αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης για σημαντική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, την επέκταση λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι το 2020, εναν μακροχρόνιο προγραμματισμό για ένα νέο, αλλά απροσδιόριστο τύπο βαρέως τύπου πυραύλου και σημαντική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υπηρεσιών «εμπορικής πρόσβασης» σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Αν και ορισμένες από τις προτάσεις αυτές έχουν αξία, συνοδεύουν την απόφαση να ακυρώσουν αμετάκλητα τα προγράμματα Constellation, Ares 1 του Άρη και τους πυραύλους V, και το διαστημικό σκάφος Orion, που είναι καταστροφικές.

Ο μόνος δρόμος της Αμερικής για την πρόσβαση αστροναυτών σε χαμηλή τροχιά της Γης και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα υπόκεινται πλέον σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά χώρου στα Σογιούζ ( Soyuz) τους (με μια τιμή πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια ανά κάθισμα και σημαντικές αυξήσεις που αναμένονται στο εγγύς μέλλον), μέχρι να έχουμε την ικανότητα μεταφοράς για τους εαυτούς μας. Η διαθεσιμότητα μιας «εμπορικής μεταφοράς» σε τροχιά, όπως έχει «οραματιστεί» στην πρόταση του Προέδρου δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα, αλλά είναι πιθανό να λάβει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι να υλοποιηθεί και να είναι πιο ακριβά από ό, τι θα ελπίζαμε.
Φαίνεται ότι θα χάσουμε την μέχρι σήμερα επένδυσή μας μας, πάνω απο δέκα δις δολλάρια στο πρόγραμμα Constellation και, εξίσου σημαντικό, θα έχουμε χάσει τα πολλά χρόνια που απαιτούνται για να αναδημιουργήσουν το ισοδύναμο του αυτού που απορρίπτεται.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το έθνος που πρωταγωνίστησε στα διαστημικά ταξίδια για μισό περίπου αιώνα, το να είναι χωρίς μεταφορική δυνατότητα σε αποστολές χαμηλής τροχιάς της Γης και χωρίς επανδρωμένη ικανότητα εξερεύνησης να προχωρήσει πέρα από γήινη τροχιά για το επόμενο μεσοδιάστημα, προκαθορίζει το έθνος μας να καταλήξει ενας δευτεροκλασάτος η τριτοκλασάτος παίκτης (στο Διάστημα).
Παρόλο που το σχέδιο του προέδρου προβλέπει ανθρώπους να ταξιδεύουν μακριά από τη Γη και ίσως και προς τον Άρη κάποια στιγμή στο μέλλον, η έλλειψη των ανεπτυγμένων πυραυλικών υποσυστημάτων και διαστημοπλοίων διασφαλίζει ότι η ικανότητα αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη για πολλά χρόνια.
Χωρίς την ικανότητα και την πείρα που αποκομίζεται με την πραγματική λειτουργία των διαστημοπλοίων, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μιά μεγάλη κατηφόρα που οδηγεί στην μετριότητα. Η Αμερική πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να παραμείνει ηγέτης στον χώρο. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας δώσει την καλύτερη ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Neil Armstrong
Διοικητής, Apollo 11
James Lovell
Διοικητής, Apollo 13
Eugene Cernan
Διοικητής, Apollo 17
Παρά την επιστολή και το σαφέστατο μήνυμά της, ο πρόεδρος Ομπάμα προχώρησε στην εκφώνηση του λόγου του ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, προεξοφλώντας (;) την δεύτερη η τρίτη θέση της Αμερικής στο Διάστημα. Ηρθε ο καιρός για τους αμερικάνους αστροναύτες να πάρουν εντατικά μαθήματα Ρωσικής, Κινεζικής, η Ινδικής γλώσσας η βρισκόμαστε μπροστά στην απο μακρού χρόνου αναμενόμενη ανακοίνωση «νέων» κοσμογονικών «ανακαλύψεων» και επαναστατικών «τεχνολογιών» απο την ομάδα στην περιοχή area51 που καθιστούν τα γνωστά πυραυλικά συστήματα απηρχαιωμένα κονσερβοκούτια του Von Braun και του 2ου Παγκοσμίου πολέμου;;;
«Χιούστον έχουμε ενα –ακόμα- σοβαρό πρόβλημα…»

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: