Home > energy, israel, Ελλάς, Τουρκία, Lebanon, petrol > ΛΙΒΑΝΟΣ, ΑΟΖ, ΛΕΒΙΑΘΑΝ, ΠΛΟΥΤΟΣ, ΔΙΑΝΟΜΗ, ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ, …

ΛΙΒΑΝΟΣ, ΑΟΖ, ΛΕΒΙΑΘΑΝ, ΠΛΟΥΤΟΣ, ΔΙΑΝΟΜΗ, ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ, …

January 19, 2011 Leave a comment Go to comments
Ο Λιβανέζικος στρατός περιπολεί στην Βυρητό μετά την κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε μετά την κλήτευση υπόπτων για την δολοφονία του πρωθυπουργού Χαρίρι στο δικαστήριο της Χάγης

Published here at 13:12 19.01.11

Hezbollah said simulating Beirut coup as Saudi drops Lebanon mediation efforts
Unarmed, black-clad members of Iran-backed militant group fan out across Lebanon’s capital carrying hand-held radios, Lebanese media reports.

Hezbollah militants spread across the Lebanese capital of Beirut on Tuesday in a reportedly simulated coup of the capital, in the wake of the political unrest that has engulfed the country since the guerilla movement exited the Lebanese coalition and caused the government to collapse.
Meanwhile, Saudi Arabia has abandoned its own mediation efforts in Lebanon, saying the situation was “dangerous,” Al Arabiya television said on Wednesday, citing Foreign Minister Prince Saud al-Faisal.

Unarmed militants from the Iran- and Syria-backed militant organization took to the streets across various central sites across the capital, according to Lebanese media. The organization gave no advance notice of the simulation, the reports said.

Hezbollah supporters wearing black and clutching hand-held radios quietly gathered around Beirut, according to reports, an innocuous yet threatening display by the country’s most powerful armed force.
Many parents picked up their children from school as word spread of the gatherings, which were seen then as a response to the indictments released by an international tribunal over the 2005 assassination of former Prime Minister Rafik Hariri.The militants dispersed after a few hours.
Lebanon is facing its most severe political crisis in years, after Hezbollah ministers and their cabinet allies resigned from Prime Minister Saad Hariri’s government over disagreements about a United Nations-backed tribunal investigating the murder of his father.

The tribunal indicted several Hezbollah members of involvement in the senior Hariri’s assassination. Like other international courts, the tribunal has no police force and has to rely on national authorities to carry out arrests. Hezbollah has vowed it would never hand anyone over.
Hezbollah’s dramatic withdrawal from the cabinet earlier prompted many to fear a recurrence of factional violence so common in the war-torn country.
Lengthy negotiations lie ahead between Lebanon’s factions as they attempt to build a new government. On Tuesday, Turkey’s foreign minister was in Beirut in a coordinated visit with Qatar’s prime minister to discuss the political crisis in Lebanon.

επίσης του Γ.Δελαστίκ απο εδω

Του Γιώργου Δέλαστικ

Yποψίες ως προς το πραγματικό περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνομιλίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Ερζερούμ προκαλεί η παντελής έλλειψη αναφοράς στο εάν συζητήθηκε και τι ειπώθηκε γύρω από το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια πληροφόρηση, αλλά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε με κάποιον τρόπο στον Γιώργο Παπανδρέου τουλάχιστον το ζήτημα της συμφωνίας Τελ Αβίβ και Λευκωσίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου.
Το ζήτημα αυτό είναι το κορυφαίο που απασχολεί την Τουρκία αυτή την εποχή από όλα τα θέματα που άπτονται του Κυπριακού και εμμέσως των Ελληνοτουρκικών, ενώ παράλληλα είναι ένα θέμα τεράστιας διεθνούς σημασίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κάποιας μορφής ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή!
Ένα μόλις 24ωρο μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ισραήλ – Κύπρου, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα και διαμαρτυρήθηκε για την υπογραφή της συμφωνίας για τις ΑΟΖ.
Λίγες μέρες αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «άκυρες» οποιεσδήποτε συμφωνίες υπογράφει η Κυπρια κή Δημοκρατία με άλλες χώρες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με το επιχείρημα ότι δήθεν «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί».
Φαίνεται εξαιρετικά παράδοξο και μάλλον απίθανο από τη μια η Τουρκία να κάνει τόσο θόρυβο και διαβήματα για το θέμα και από την άλλη να μην το θέτει καν ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Παπανδρέου.
Το θέμα δεν είναι αστείο ούτε περιορίζεται στις σχέσεις Άγκυρας – Λευκωσίας. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη συμφωνία με την Κύπρο ευθέως εναντίον των Αράβων και δη του Λιβάνου, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Υποδομών Ούζι Λαντάου, στις 22 Δεκεμβρίου.
Το Ισραήλ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Λαντάου απαντώντας στις διαμαρτυρίες του Λιβάνου για το ότι Ισραήλ και Κύπρος όρισαν τις ΑΟΖ τους χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα δικαιώματα του Λιβάνου. Ο Ισραηλινός υπουργός απείλησε ευθέως ότι η χώρα του «θα ασκήσει όλη την αναγκαία ισχύ» εναντίον γειτονικών κρατών με τα οποία δεν υπάρχουν συμφωνίες συνεκμετάλλευσης, όπως αυτή με την Κύπρο.
Ισραήλ και Λίβανος παραμένουν, από νομική σκοπιά, σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν έχουν οριοθετηθεί ούτε καν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, πόσω μάλλον οι ΑΟΖ τους.«Όλες οι διεκδικήσεις του Λιβάνου στερούνται παντελώς νομικής, οικονομικής ή χαρτογραφικής βάσης», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός πριν προχωρήσει σε μια πολιτική δήλωση-βόμβα:

«Η συμφωνία με την Κύπρο χαράσσει το όριο των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ προς βορρά και ορίζει de facto τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο»!

Ο Ούζι Λαντάου εμφανίζει, δηλαδή, την Κύπρο να συμμετέχει συνειδητά στην de facto οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου ερήμην της χώρας αυτής! Τη μετατρέπει, δηλαδή, αντικειμενικά σε εχθρό των Αράβων!
Περιττό να τονιστεί ότι μετά την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία της Κύπρου με τον Λίβανο ή τη Συρία για τον καθορισμό των ΑΟΖ τους, ενώ πρέπει να δούμε τι θα γίνει και με την Αίγυπτο.
Αντιθέτως, βλέπουμε να συγκροτείται ταχύτατα ένα μέτωπο Τουρκίας και αραβικών χωρών (Συρίας, Λιβάνου, Αιγύπτου, ενδεχομένως και Λιβύης με κάποιες ιδιομορφίες) εναντίον της συμφωνίας για τις ΑΟΖ Ισραήλ – Κύπρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει πολύ το συναινετικό καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, αν η κυβέρνηση Παπανδρέου κινηθεί ποτέ προς την κατεύθυνση οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ. Ούτε αυτή ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή το έκαναν σε πολύ πιο ήπιες εποχές, χωρίς να έχουν ανακαλυφθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, όταν τα πράγματα ήταν σαφώς πιο εύκολα από πολιτική σκοπιά. Δεν γνωρίζουμε αν θα το κάνει τώρα, σε πολύ πιο οξυμένο κλίμα, με μεγάλες διεθνείς δυσκολίες και το διεθνές κύρος της Ελλάδας καταρρακωμένο.Καθόλου δεν διευκολύνουν την Αθήνα οι δηλώσεις του Ούζι Λαντάου ότι «το Ισραήλ μπορεί να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη» και ότι «είμαστε άλλωστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο με ξένους επενδυτές, αλλά και με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η Ελλάδα φυσικά και πρέπει να διασφαλίσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αναφορικά και με τις ΑΟΖ, όπως φωνάζουν χρόνια τώρα λίγοι αλλά επίμονοι ειδικοί. Είναι άλλο πράγμα όμως να το κάνει αυτό εντασσόμενη στο αντιαραβικό μέτωπο, όπως επιδιώκει η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και συναινεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτό συνιστά δραματική στροφή στην ελληνική εξωτερική πολιτική και ενδέχεται να έχει βαρύτατες πολιτικές συνέπειες για τη χώρα μας, αρνητικές φυσικά.
Η σοβαρότατη αντιαραβική πολιτική στροφή της κυβέρνησης Παπανδρέου καθίσταται εμφανής και από το γεγονός ότι χθες αναμενόταν στην Αθήνα το πιο απεχθές πρόσωπο της ισραηλινής πολιτικής σκηνής: ο ακροδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Έρχεται στην Ελλάδα για να προωθήσει την πρόσδεση της χώρας μας στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – κάτι που καθιστά βέβαιο ότι στον επόμενο αραβοϊ σραηλινό πόλεμο η χώρα μας θα βρεθεί πολύ πιο βαθιά μπλεγμένη στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον των Αράβων.
Για να καταλάβει κανείς καλύτερα το πολιτικό ποιόν του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος εμφορείται από τόσο ισχυρές φασιστικές ιδέες ώστε ο αιμοσταγής σφαγέας πρωθυπουργός Νετανιάχου, ακροδεξιός βεβαίως κι αυτός, να φαίνεται… «μετριοπαθής κεντρώος (!)» συγκρινόμενος με τον Λίμπερμαν, αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά δύο μόνο από τις πάμπολλες εξτρεμιστικές θέσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών. Έχει προτείνει να… πνίξουν όλους τους Παλαιστίνιους στη Νεκρά Θάλασσα και να… εκτελούν όλους τους βουλευτές αραβικής καταγωγής του ισραηλινού κοινοβουλίου που συναντώνται με ηγέτες της Χαμάς!Αυτό το άτομο κάλεσε ως συνομιλητή του στην Αθήνα ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο προώθησης της νέας πολιτικής του.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε σπεύδει στο Ισραήλ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ακολουθούμενη σύντομα από τον Νικολά Σαρκοζί. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θέλουν αφενός να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το ενδεχόμενο νέας αραβοϊ σραηλινής σύρραξης με επίκεντρο τον Λίβανο και, αφετέρου, επιθυμούν να προωθήσουν τη συμμετοχή γερμανικών και γαλλικών εταιρειών στις υποδομές εκμετάλλευσης του ισραηλινού φυσικού αερίου, την οποία βεβαίως το Τελ Αβίβ έχει εκχωρήσει μέχρι στιγμής σε αμερικανική εταιρεία.
΄Η Μέρκελ πέρασε απο την Κύπρο για ολιγόωρη επίσκεψη καθ’ οδόν προς το Ισραήλ – την πρώτη Γερμανού καγκελάριου στα πενήντα χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα μεταβεί στην Κύπρο και ο Σαρκοζί, ενώ την επισκέφθηκε ήδη ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Αυτή η συρροή κορυφαίων ξένων ηγετών στην Κύπρο δεν συνδέεται βεβαίως με κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού αυτοτελώς. Αποκαλύπτει όμως μια νέα πολιτική πραγματικότητα: Τη θεώρηση του Κυπριακού εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όσο και εκείνων που μπορεί να βρεθούν στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η θεωρητική υπόθεση κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη, ενδιαφέρει ζωηρότατα το Βερολίνο, το οποίο δεν θα αφήσει φυσικά την Τουρκία να τη ματαιώσει, ενώ παράλληλα θα κάνουν οι Γερμανοί ό,τι μπορούν για να συμφιλιώσουν την Άγκυρα με το Τελ Αβίβ. Αναμένονται, λοιπόν, θεαματικές ανακατατάξεις.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: