Home > Λιβύη, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, μουσουλμάνοι > Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ : ΧΙΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΟΙΞΗ ;

Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ : ΧΙΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΟΙΞΗ ;

Με την βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία να πρωταγωνιστεί στα παγκόσμια μήντια, η καυτή επικαιρότητα των ταυτόχρονων παναραβικών εξεγέρσεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει οτι αφενός οι παρούσες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο δεν είναι καταλυτικές και αφετέρου έχουν πλέον ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικές ριζικές αλλαγές με τελικό ζητούμενο την λαική κυριαρχία μέσω της Δημοκρατίας.
Όμως, παρά τις αρχικές επιτυχίες των επαναστατών στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η πετρελαιοπαραγωγός Λιβύη και το βασίλειο του Μπαχρέιν, κρατίδιο-δορυφόρος και τραπεζικό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται πώς δεν πρόκειται να αλλάξουν τροχιά σύντομα καθώς οι επαναστάσεις και η άνοιξη έχουν πνιγεί στο αίμα, και ο χειμώνας δεν λέει να φύγει. Ακολουθεί μία σύνοψη της τρέχουσας επικαιρότητας

ΛΙΒΎΗ

http://news.sky.com/sky-news/app/skynewsflash/OBU_Player_30.swf?type=embedded&baseColor=6710886&highlightColor=16711680&channel_key=News&ad_channel=2169867&ad_alias=pre_skynews_skynews_Home_World_News&networkId=999.1&unique_id=067059&media_title=GaddafiForcesCloseInOnBenghazi&attrib_url=http://news.sky.com&video_url=http://static1.sky.com//feeds/skynews/latest/flash/160311-libya-hurd-online-11.flv&smoothing=true&tracking_account=

Η κατάσταση στην Λιβύη έχει πλέον ανατραπεί εν σχέσει με τις αρχικές επιτυχίες των επαναστατών, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μετά από αιματηρές μάχες και ανακαταλήψεις το σύνολο σχεδόν της επικράτειας εκτός απο την Βεγγάζη και έναν μικρό θύλακα. Στην Βεγγάζη έχουν στήσει το αρχηγείο τους οι επαναστάτες με μία δύναμη 3,000 υπερασπιστών, και αναμένουν την επίθεση των κυβερνητικών σε περίπτωση που δεν παραδόσουν τα όπλα και να αμνηστευτούν απο τον Καντάφι.

Αναδημοσιεύουμε απο εδω σχετικές λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις εναντίον της Μπρέγκα και της Ατζνταμπίγια, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι πλησιάζουν στην έδρα των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.
Και οι δύο πόλεις- προπύργια των εξεγερμένων αντικαθεστωτικών- παραδόθηκαν στα τα στρατεύματα του καθεστώτος έπειτα από ανηλεής βομβαρδισμούς και αιματηρές συγκρούσεις…


…Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του λιβυκού συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα δήλωσε την Τρίτη πως όλοι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά, έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.


Σε άλλη συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι στο εξής η Δύση δεν θα έχει καμιά σχέση με τα πετρέλαια της χώρας. “Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας. Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί” τόνισε ο Καντάφι, εξαιρώντας από το «εμπάργκο» την Γερμανία,επειδή εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.


“Θέμα ημερών η ήττα των εξεγερμένων”Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καίμ.


“Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων”, τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.


“Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών”, δήλωσε ο Καίμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, τη Βεγγάζη.


Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καίμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.

ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Με εισβολή στην πίσω αυλή τους απάντησε ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας στους σιίτες διαδηλωτές στο Μπαχρέιν στέλνοντας άρματα μάχης και ΤΟΜΠ στην πλατεία Μαργαριταριού.
Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι προς το παρόν ο λογαριασμός επιβολής του χειμώνα στο κρατίδιο του Μπαχρέιν, όπου ναυλοχεί και ο Αμερικανικός στόλος….
Φυσικά τα προβλήματα της Σαουδικής Αραβίας δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το Κομπάρ, η πλούσια σε πετρέλαια ανατολική περιοχή της Αραβικής χερσονήσου και τμήμα του βασιλείου με μεγάλο σιιτικό πληθυσμό, το κίνημα ημέρα οργής και πλήθος εμπολέμων επεισοδίων στα νότια σύνορα με τους Χούτι και άλλες σιιτικές φυλές της Υεμένης αποτελούν ένα καζάνι που βράζει…
Περισσότερα εδω

Σχετικές δημοσιεύσεις για Σαουδική Αραβία εδω

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: